Καλώς ήρθατε!!!

Σ' αυτό το Blog και η δική σου άποψη μετράει, στείλε τώρα το σχόλιο σου ή θέσε νέα θέματα και προβληματισμούς.
Το μέλλον γράφεται εδώ!

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ο αριθμός ανάγκης 112 της ΕΕ σώζει ζωές - 9 στους 10 Έλληνες δεν τον γνωρίζουν

Το ξέρατε ότι όταν ταξιδεύετε στην Ε.Ε των 27και χρειαστείτε βοήθεια αστυνομίας ή πυροσβεστικής η ασθενοφόρο, αρκεί να καλέσετε έναν τριψήφιο αριθμό το 112 και θα βρεθεί άνθρωπος που θα σας μιλήσει στα ελληνικά;

Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν για αυτό η Ε.Ε, για να προβληθεί η «Ευρωπαϊκή ημέρα του 112» στις 11 Φεβρουαρίου, καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου το ευρύ κοινό να γνωρίσει την ύπαρξη του 112, του αριθμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης

Μάλιστα τα 27 κράτη, είναι υποχρεωμένα να έχουν στελεχωμένα γραφεία με υπαλλήλους που ομιλούν όλες τις γλώσσες της Ε.Ε

Από μια έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ που δημοσιεύτηκε, προκύπτει ότι σχεδόν τρεις στους τέσσερεις πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να αγνοούν αυτόν τον αριθμό, που μπορεί να σώσει ζωές. Εντούτοις, η νομοθεσία της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες απαιτεί από τα κράτη μέλη να ενημερώσουν τους πολίτες τους σχετικά με τον αριθμό 112.

Για να ενισχυθεί περαιτέρω η προστασία των πολιτών της ΕΕ, τα κράτη μέλη απαιτείται επιπλέον να βελτιώσουν την ακρίβεια και την αξιοπιστία των πληροφοριών σχετικά με τη γεωγραφική θέση του καλούντος, βάσει της νέας νομοθεσίας της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες, που πρέπει να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 25 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Η κα Neelie Kroes, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο, δήλωσε τα εξής: «Ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 σώζει ζωές, αρκεί οι άνθρωποι να τον γνωρίζουν. Τα κράτη μέλη πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ότι οι πάντες γνωρίζουν πως μπορούν να καλέσουν τον 112 σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.»

Στασιμότητα στα ποσοστά αναγνώρισης του 112

Μια πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου δείχνει ότι μόνο το ένα τέταρτο (26%) των ερωτηθέντων πολιτών της ΕΕ μπορούσαν να αναγνωρίσουν αμέσως το 112 ως τον αριθμό κλήσης της αστυνομίας, της πυροσβεστικής ή των ασθενοφόρων οπουδήποτε στην ΕΕ.

Μόνο σε πέντε χώρες (Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Σλοβακία) η πλειονότητα του πληθυσμού ήταν σε θέση να αναγνωρίσει το 112 ως τον αριθμό έκτακτης ανάγκης που είναι δυνατόν να καλέσει από οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ. Στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό των πολιτών που γνωρίζουν τον αριθμό είναι μικρότερο του 10%.

Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε ελάχιστη πρόοδος σε επίπεδο ΕΕ (από 22% το 2008 σε 26% το 2011). Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες πολύ περισσότεροι οι πολίτες γνωρίζουν ότι το 112 είναι ο πανευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης σε σχέση με πέρυσι: Αυστρία (αύξηση από 31% σε 39%), Φινλανδία (αύξηση από 50% σε 56%) και Κάτω Χώρες (αύξηση από 45% σε 50%).

Παρόλο που οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αναφέρουν ότι έχουν λάβει κάποια μέτρα για την προβολή του 112 (όπως η αναγραφή του αριθμού στα οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης), σύμφωνα με την έρευνα, μόλις 27% των πολιτών της ΕΕ δήλωσαν ότι έλαβαν πληροφορίες για τον αριθμό 112 κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς. Εξαιτίας της βραδείας προόδου, η Επιτροπή αξιολογεί κατά πόσο τα κράτη μέλη έχουν εκπληρώσει επαρκώς την υποχρέωσή τους να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με το 112.
---
πηγή:cosmo.gr

1 σχόλιο:

Υδραυλικος υδραυλικοι είπε...

μπράβο πολύ κάλο ποστ, ευχαριστώ