Καλώς ήρθατε!!!

Σ' αυτό το Blog και η δική σου άποψη μετράει, στείλε τώρα το σχόλιο σου ή θέσε νέα θέματα και προβληματισμούς.
Το μέλλον γράφεται εδώ!

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία για τις κλιματικές αλλαγές. Στον αντίποδα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Ευρώπη.


11/11/2007

Χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι Αυστραλοί που ανησυχούν έντονα για τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη μας, πραγματοποίησαν σήμερα μεγάλες πορείες σε πάρα πολλές πόλεις της Αυστραλίας, σε μια προσπάθεια να ασκηθούν έντονες πιέσεις στα πολιτικά κόμματα της πατρίδας τους, ώστε να θεσπιστούν αυστηρότεροι νόμοι και να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% ως το 2020.

Σύμφωνα μάλιστα με την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Προστασίας Κέιτ Φέρμαν, 150.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες σε 50 πόλεις στο πλαίσιο της Πορείας Κατά της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στην Αυστραλία, καθώς τα κόμματα εξουσίας στην χώρα δεν έχουν δεσμευτεί για μειώσεις στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οι οποίες είναι απαραίτητες για να αποτραπούν οι επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Η Αυστραλία, όπως και οι ΗΠΑ, έχει αρνηθεί να υπογράψει το Πρωτόκολλο του Κιότο με το οποίο 35 βιομηχανικές χώρες δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Στον αντίποδα οι κλιματικές αλλαγές είναι ήδη εμφανείς σ' όλον τον πλανήτη καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο είχαμε τον «κόκκινο συναγερμό» για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που σήμανε για την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη δείχνοντας ότι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την αλλαγή του κλίματος δεν αποτελούν πλέον σενάρια επιστημονικής φαντασίας και οι ανακοινώσεις εφεξής των μετεωρολόγων για απότομα κύματα κακοκαιρίας και πλημμυρών από σφοδρές βροχοπτώσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές.

Μια σφοδρή καταιγίδα μάλιστα από τη Βόρεια Θάλασσα που απείλησε να πλημμυρίσει τις παράκτιες περιοχές της Βρετανίας και της Ολλανδίας, προκάλεσε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών στις δύο αυτές χώρες. Στην Ολλανδία ειδικά και στο λιμάνι του Ρότερνταμ, για πρώτη φορά από την κατασκευή του, τέθηκε σε λειτουργία το μεγάλο κινούμενο φράγμα που προστατεύει τις περιοχές που βρίσκονται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Παράλληλα λοιπόν με την έντονη κακοκαιρία που πλήττει την Ευρώπη, αλλά και τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών στη μακρινή Κούβα, επιβεβαιώνονται οι φόβοι των επιστημόνων, ότι υπάρχει πιθανότητα να επαναληφθεί η φονική κακοκαιρία του 1953 όπου περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους και στις δύο χώρες.

Πριν από λίγους μήνες επίσης, δόθηκε στη δημοσιότητα επιστημονική έρευνα που συνδέει άμεσα τις ανθρώπινες δραστηριότητες με την αύξηση των βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με την έρευνα της βρετανικής επιστημονικής επιθεώρησης Nature, το φαινόμενο του θερμοκηπίου επηρεάζει ήδη τις βροχοπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Οι μεταβολές από τη δεκαετία του 1920 έως σήμερα οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα σε ποσοστό 50% έως 85%, ενώ από το 1925 μόνο στη Βρετανία τα επίπεδα των βροχοπτώσεων αυξάνονται κατά μέσον όρο 6,2 χιλιοστά ανά δεκαετία. Την ίδια περίοδο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προειδοποίει ότι οι μεγάλες πλημμύρες που συνέβαιναν μόνο κάθε έναν αιώνα, τώρα είναι πιθανό να εκδηλώνονται κάθε 10 ή 20 χρόνια, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης και της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: