Καλώς ήρθατε!!!

Σ' αυτό το Blog και η δική σου άποψη μετράει, στείλε τώρα το σχόλιο σου ή θέσε νέα θέματα και προβληματισμούς.
Το μέλλον γράφεται εδώ!

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Ελλάς το μεγαλείο σου !!!


Γονείς VS Μαθητών
Μαθητές VS Μαθητών
Καθηγητές VS Μαθητών
Εισαγγελείς VS Μαθητών
‘’Aνοιχτά’’ σχολεία VS Καταλήψεων
Δημόσια εκπαίδευση VS Iδιωτικής εκπαίδευσης
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο VS Καμερών της Τροχαίας

Τετάρτη, 31.10.07

Ανησυχητικές είναι πλέον οι εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης που συμβαίνουν αυτήν την εβδομάδα, προαναγγέλλοντας έναν πολύ θερμό Νοέμβριο. Οι μαθητικές καταλήψεις αυξάνονται πλέον με γεωμετρική πρόοδο. Την εβδομάδα της εθνικής επετείου ήταν λιγότερες από 100, τη Δευτέρα ανήλθαν σε 250 και σήμερα παραμονή του πρώτου πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου αγγίζουν τις 400.
Ο νέος υπουργός παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, όταν ρωτηθήκε για το αν υπάρχει πολιτικός δάκτυλος πίσω από τις καταλήψεις σχολείων, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είπε κάτι τέτοιο και τόνισε: "Είπα ότι καλώ τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να μην επιλέξουν αυτό το χώρο για πολιτική αντιπαράθεση. Είναι λάθος να καθιστούμε ομήρους τα παιδιά μας, καθώς υπάρχουν πολλά άλλα πεδία ιδεολογικά και πολιτικά που μπορούμε να αντιπαρατεθούμε".
Η αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά ζήτησε την υλοποίηση των αιτημάτων που βάζουν οι φοιτητές και οι μαθητές και έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση της Παιδείας στο 5%, την κατάργηση της βάσης του 10, την κάλυψη των ελλείψεων που υπάρχουν σήμερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και αιτήματα που αφορούν το άρθρο 16 του Συντάγματος καθώς και την αξιολόγηση των καθηγητών.
Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελούν 62 σχολεία στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων, αρκετά σχολεία στην Πελοπόννησο, στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία και στην Αργολίδα.
Στη Θεσσαλονίκη ένα άλλο μέτωπο έχει ανοίξει αυτές τις μέρες μεταξύ μαθητών και εισαγγελίας λόγω των καταλήψεων, καθώς κύκλοι της εισαγγελίας ανέφεραν, ότι «η δημοκρατία μας πρέπει να ωριμάσει, και δεν μπορεί καθημερινά να καταλύονται δημοκρατικοί θεσμοί από μειοψηφίες και αυτό να ονομάζεται δημοκρατική κατάκτηση».
Η εισαγγελική παρέμβαση πυροδότησε αντιδράσεις από τους μαθητές, που απάντησαν με νέες καταλήψεις και τα υπό κατάληψη σχολεία έφτασαν τα 70, προανήγγειλαν επίσης αποκλεισμούς δρόμων την ώρα της αυριανής σύσκεψης στην εισαγγελία, καθώς και πορεία διαμαρτυρίας την ερχόμενη εβδομάδα στις 9 Νοεμβρίου, με σημείο συνάντησης το άγαλμα του Βενιζέλου στις 11.30 το πρωί.
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα προγραμματίζουν για αύριο Πέμπτη 1 Νοεμβρίου φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Αιτήματα αποτελούν η μη αναγνώριση των κέντρων ελευθέρων σπουδών, η μη εφαρμογή του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ και η αύξηση των αποδοχών των εκπαιδευτικών.
Η ΟΛΜΕ έχει ήδη κηρύξει στάση εργασίας για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ενώ το ίδιο καλεί τους πανεπιστημιακούς συλλόγους να κάνουν και η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).
Παράλληλα με αυτά τα γεγονότα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς με γνωμοδότησή του για τη χρήση των καμερών της Τροχαίας, αναφέρει ότι η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να καταγράφει τα άτομα που δημιουργούν επεισόδια σε δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις και σε πορείες. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση οι κάμερες θα τίθενται σε λειτουργία με την έναρξη των επεισοδίων. Επίσης, οι βιντεοκασέτες και οι φωτογραφίες που θα έχει η ΕΛ.ΑΣ. μπορούν να χρησιμοποιούνται ως νόμιμα αποδεικτικά μέσα-στοιχεία ενώπιον των δικαστηρίων κατά των ατόμων που συλλαμβάνονται για τα επεισόδια.
Ερωτηθείς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά είπε ότι προσωπική του εκτίμηση είναι ότι «κάποια στιγμή η κοινωνία θα πρέπει να στοιχίσει και να ζυγίσει τα προσωπικά δεδομένα και το κοινωνικό συμφέρον, το οποίο δεν πρέπει πάντα να το θυσιάζουμε στο βωμό της ατομικότητας».
Διαβάζοντας κανείς όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει πλέον ότι βρισκόμαστε σε έναν ανελέητο ‘’πόλεμο’’, μόνο που κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει ποιος είναι ο εχθρός πραγματικά, ή μήπως κάποιοι γνωρίζουν…;
Όλες αυτές οι σκέψεις μου γεννήθηκαν σήμερα το πρωί καθώς καθόμουν σε μια γειτονιά κάπου στην Αθήνα περιμένοντας να έρθει η ώρα για να παρακολουθήσω ένα από τα απαραίτητα πλέον και πανάκριβα σεμινάρια που κάνουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι σαν εμένα σ’ αυτή την χώρα, στην προσπάθεια τους να μπορέσουν να βρούν μια δουλειά ή να μπορέσουν έστω να διατηρηθούν σ’ αυτή που ήδη έχουν απομακρύνοντας πάνω από το κεφάλι τους την Δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης και της ανεργίας που πλανιέται απειλητικά, παρατηρώντας ταυτόχρονα δύο νέους μαθητές σε ένα σχολείο λίγα μέτρα μακρύτερα μου, να έχουν σκαρφαλώσει πάνω στα συρματοπλέγματα του φράκτη του σχολείου τους και να προσπαθούν να σηκώσουν ένα πανό που μας ενημέρωνε ότι το κτίριο βρισκόταν υπό κατάληψη.
Εκείνη την στιγμή κατάλαβα πως πίσω από όλα αυτά που συμβαίνουν με πρόσχημα την αναδιάρθρωση της παιδείας κρύβεται μια καλά οργανωμένη προσπάθεια διάλυσης της Δημόσιας και Δωρεάν παιδείας, όση τουλάχιστον έχει απομείνει σε αυτή την χώρα, αναγκάζοντας τους υπερχρεωμένους πλέον γονείς να απολλέσουν ένα από τα τελευταία ‘δωρεάν’ αγαθά που τους πρόσφερε αυτή η Χώρα και να στραφούν αν δεν το έχουν κάνει ήδη στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Τα βασικά όμως θύματα αυτής της διαμάχης δεν θα είναι άλλοι από τα νέα παιδιά που είτε ως μαθητές τώρα είτε ως γονείς σε λίγα χρόνια θα βιώσουν με το χειρότερο τρόπο τις συνέπειες αυτού του πολύ άσχημου σχεδίου, που θα εξαφανίσει την Ελληνική παιδεία, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας και θα δημιουργήσει μια μειοψηφία πλούσιων διανοούμενων και μια στρατιά από χιλιάδες εργάτες χαμηλού μορφωτικού επιπέδου που δεν θα διαφέρουν από τους μετανάστες που έχουν ήδη κατακλύσει όλη την Ευρώπη.
Ελπίζω πως σύντομα θα ξυπνήσουν όλοι πριν να είναι πολύ αργά από το λήθαργο τους και να δουν πίσω από τις καταλήψεις που είναι απλώς το δένδρο και όχι το δάσος στο μείζον πρόβλημα της παιδείας.
Βοηθήστε τα Παιδιά μας και μην τα πολεμάτε, είναι η τελευταία ελπίδα που έχει απομείνει για να διαφυλάξουμε το Παρελθόν μας και να σώσουμε το Μέλλον μας!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια!
Πολύ καλό άρθρο.Περιμένουμε και άλλα.